EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-03-2021 12:05   Güncelleme : 26-03-2021 12:05

Vergiye ilişkin soruları Dijital Vergi Asistanı yanıtlayacak

Ekonomi Reform Paketi çerçevesinde tanıtılan "Dijital Vergi Asistanı" sisteminin gelecek yıl eylül ayından itibaren mükelleflere hizmet hizmet vermesi bekleniyor.

Vergiye ilişkin soruları Dijital Vergi Asistanı yanıtlayacak

Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin takvim çerçevesinde, vatandaşların vergiye ilişkin sıkça sorduğu soruları, yapay zeka yoluyla hazırlanacak "Dijital Vergi Asistanı" otomatik olarak cevaplayacak.

Ekonomi reformlarıyla vergisel düzenlemelerin sadeleştirilmesi, yatırımcı dostu ve öngörülebilirliği artıran hamleler yapılması amaçlanıyor.. Ekonomi Reform Paketi çerçevesinde vergi işlemlerinde dijital dönüşüm sağlanacak.

Paketle ilgili Ekonomi Reform Takvimi doğrultusunda elektronik defter ve elektronik belge uygulamalarına dahil olacak mükellef grupları kademeli olarak artırılacak. Sürecin, üç faz halinde 30 Haziran 2022'ye kadar tamamlanması bekleniyor.

Tüm mükellefleri kapsayacak şekilde 7/24 hizmet verebilen "Türkiye Dijital Vergi Dairesi" uygulaması da 31 Aralık 2022 tarihinde hayata geçirilecek. "Türkiye Dijital Vergi Dairesi"nin kurulması için önce bu yıl sonuna kadar kanuni düzenleme gerçekleştirilecek, ardından da gelecek yıl için idari kararlar alınacak. Bu sistemle vergiye yönelik iş ve işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek.

Teknolojik yeniliklerden faydalanılarak "Dijital Vergi Asistanı" sistemi kurulacak Bu çerçevede oluşturulacak yazılım, vatandaşların vergiyle ilgili sıkça sorduğu sorular otomatik olarak yapay zeka tarafından elektronik ortamda yanıtlanacak. Sistemin 31 Ağustos 2022 'de hizmete açıklamsı bekleniyor.

Yıl sonuna kadar Dijital Vergi Denetimi Sistemi geliştirilerek, vergi iade incelemeleri dahil, inceleme süreleri kısaltılacak. Bu sistemle vergi denetimleri dijital ortamda gerçekleşecek, elektronik tebligat, inceleme, tutanak, raporlama işlemleri elektronik olarak çok kısa zaman içinde yapılabilecek.

Tek idare modeli yıl sonuna kadar tamamlanacak

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının düzenlenmesi, uluslararası yatırımcıların birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunlarının çözümünde diğer ülkelerle "karşılıklı anlaşma yöntemi"nin uygulanması, mükellef ve idare açısından vergisel öngörülebilirliği artıran transfer fiyatlandırmasına yönelik peşin fiyatlandırma anlaşmalarının yaygınlaştırılması gibi reform hamlelerinin de yıl sonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor.

Diğer taraftan, yıl sonuna kadar kamuya zamanında ödenmeyen borçların tek bir idare tarafından tahsili sağlanacak.