EKONOMİ
Giriş Tarihi : 26-03-2021 13:33   Güncelleme : 26-03-2021 13:44

Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinin hız kazanması bekleniyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Hüseyin Çağatay Özdoğru, Salgın sonrası toparlanma dönemiyle birlikte Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinin ivme kazanacağını düşündüğünü aktardı.

Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinin hız kazanması bekleniyor

Özdoğru, Türkiye-Fransa ticari ilişkileri ve Fransa ekonomisindeki güncel durumla ilgili değerlendirmede bulundu.

Türkiye-Fransa ilişkilerinin köklü geçmişine vurgu yapan Özdoğru, "Ekonomik ilişkiler de bu bağlamda kuvvetli bir seyir izliyor. Salgın sonrası toparlanma dönemiyle birlikte ikili ekonomik ilişkilerin ivme kazanacağını düşünüyorum. Türkiye, salgın dönemini başarılı bir şekilde yönetti. Ülkemizin önümüzdeki sürece yönelik olarak, güvenilir bir imaj sağladığı kanaatindeyim." açıklamasını yaptı

"Frexit tartışmaları önümüzdeki dönem daha sakin seyredecektir"

İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerine belirten Özdoğru, "Fransa’da, Avrupa Birliği’nin salgın sürecini başarılı yönetemediğine dair görüşler var. Bu kapsamda, 'Frexit' tartışmaları son dönemde gündemde. Fransa’nın, Avrupa Birliği tarihinde özel bir yeri var. İleriki dönemde konunun daha sakin bir seyirde izleyeceğine inanıyorum." ifadesinde bulundu.

Özdoğru, Fransa ile ticari ilişki kurmak isteyen Türk iş insanlarına yönelik, "Salgın bütün dünyada iş yapma şekillerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Önümüzdeki dönem modernizasyon harcamaları artacak. Sağlık ve IT sektörü birçok fırsat barındırıyor. Fransa’da başarılı olan birçok Türk iş insanımız var. Dijitalleşme ile birlikte öncü sektörleri Özellikle big data, veri analizi, yapay zeka, e-ticaret) takip etmeleri bu anlamda önemli." söyleminde bulundu.

"Fransa 2021'in ikinci çeyreğini daha iyi kapatacaktır"

Eurostat tarafından yayımlanan verilere göre, Fransa'nın geçen yıl AB'de en çok dış ticaret açığı veren ülke olmasına işaret eden Özdoğru, "Fransa’da mobiliteye getirilen kısıtlamalar ve kasım ayında alınan tedbirler, servis sektöründeki kısıtlamalar, ekonomideki daralmanın önemli sebeplerinden birkaçı. Fransa’nın 2021’in ikinci çeyreğini çok daha iyi rakamlarla kapatacağı kanaatindeyim." şeklinde konuştu.

Özdoğru, küresel ekonomiyi değiştiren ve dönüştüren 2020 yılının geride kaldığını dile getirerek, "Fransa’nın yanında birçok AB ülkesi de bu krizden etkilendi. 2020 yılı ve 2021’in ilk çeyreğinde Kovid-19 salgınının yansımalarını güçlü bir şekilde gözlemledik." dedi.

"İş yönetim modellerinde şeffaflığın ön planda olduğunu göreceğiz"

AB Yeşil Mutabakatı'nın son dönemin en önemli gelişmelerinden biri olduğunu belirten Özdoğru, şunları aktardı:

"Şirketlerin ve finans kuruluşlarının iklim değişikliği ve çevre konularında hassasiyet göstermelerini zorunlu kılmak ve bunu regülasyonlarla düzenlemek, gelecek döneme ayak uydurma hususunda önem arz edecek. Yeşil Mutabakat, sadece çevre ve iklim konularını kapsamıyor. Aynı zamanda, sosyal ve kurumsal yönetimi de şekillendiriyor. Önümüzdeki dönemlerde, iş yönetim modellerinde şeffaflığın ön planda olduğunu göreceğiz. AB Yeşil Mutabakatı'na uyum süreci için ülkemizde atılan adımları takdirle karşılıyorum. Fransa 2020’nin Eylül ayı itibariyle, konuyla ilgili paketlerini açıkladı. Yeşil Mutabakata uyum süreciyle ilgili olarak Fransa’nın ekonomideki toparlanma süreciyle adımlarını daha da hızlı atacağına inanıyorum."