EKONOMİ
Giriş Tarihi : 24-03-2021 12:48   Güncelleme : 24-03-2021 12:48

KOBİ'lerin dış pazarlara açılmaları teşvik edilecek.

İhracatın tabana yayılması ve ihracatçıların rekabet gücünün artırılmasına için  yıl sonuna kadar uygulanacak reformlarla, ihracat potansiyeli yüksek KOBİ'lerin dış pazarlara açılmaları sağlanacak.

KOBİ'lerin dış pazarlara açılmaları teşvik edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 Mart'ta açıkladığı, ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütmeye yönelik Ekonomi Reformları Eylem Planı'nın takvimi ile ilgili bakanlıkların ve kurumların yol haritaları belirlendi.

Söz konusu eylem planındanelde edilen bilgilere göre, bu yıl ihracatın tabana yayılması ve ihracatçıların rekabet güçlerinin artırılmasına adına önemli girişimlerde bulunulacak.

İhracat potansiyeli yüksek olan KOBİ'lerin dış pazarlara açılmaları daha üst üzeyde teşvik edilecek. Konuyla ilgili düzenlemeler Ticaret Bakanlığının sorumluluğunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının katkılarıyla yılın ilk yarısında tamamlanmış olacak.

Yıl sonuna kadar yurt dışı lojistik merkezleri (YDLM) açılarak ihracatçıların potansiyel pazarlara ve dağıtım kanallarına erişimine hız kazandırılacak. Bu kasamda Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ortak çalışmalar gerçekleştirecek.

Ticaret ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının iş birliğiyle Ar-Ge yoğun, yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimine için  "Yeni Nesil İhtisas Serbest Bölgeleri" faaliyette bulunacak.

KOBİ'lerin finansman imkanı sunulacak

Katma değeri yüksek ürün üreten ihracatçıların, rekabet avantajının ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğu ülkelerde alacak sigortası ve alıcı kredileriyle desteklenecek. Söz konusu destekler için düzenlemeler yıl sonuna kadar uygulanacak.

KOBİ'lerin bu dönemde "Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi"yle güvence altına alınan alacaklarının bankalar nezdinde teminat olarak kabul edilmesi sağlanarak bu firmaların finansa erişimine imkan tanınacak

Türk Eximbank yeniden yapılandırılacak

Diğer tarftan Türk Eximbank da uluslararası olarak en iyi uygulamalar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılacak.

İhracatçıların Türk Eximbank destekleriyle ilgili işlemlerinin şube bağımlılığı olmadan dijital platformlardan yapılmasını sağlayacak altyapı dönüşümü 2022 yılının ortasına kadar tamamlanacak..