EKONOMİ
Giriş Tarihi : 05-03-2021 13:26   Güncelleme : 05-03-2021 13:26

Faizsiz konut düzenlemesi sisteme ilgiyi katlayacak

Tasarruf finansman şirketlerinin denetim altına alınması teklifinin yasalaşmasıyla yeni bir dönemin başladığını belirten sektör temsilcileri, sektör büyüklüğünün ikiye katlanacağı ve mağduriyet yaşanma ihtimalinin sıfıra indirildiği görüşünde.

Faizsiz konut düzenlemesi sisteme ilgiyi katlayacak

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Uzun zamandır regülasyon bekleyen sektörün önde gelen şirketlerinin temsilcileri kararı mutlulukla karşılarken, düzenlemenin getireceği yeniliklere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, "konut ve otomobil alımına yönelik tasarrufa dayalı faizsiz finansman sisteminin", özellikle faiz hassasiyeti bulunan ya da banka kredisindeki ek faiz maliyetini yüklenmek istemeyen kesimler tarafından ilgi gördüğünü söyledi.

Son 4-5 yılda sektöre art arda giren firmaların etkisiyle bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısının hızla arttığını ve neredeyse 100'e ulaştığını dile getiren Akbal, sistem dahilindeki katılımcı sayısının 350 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Akbal, son yıllarda artan talebin, bu alanda faaliyet gösteren firma sayısında da hızlı bir artışı beraberinde getirdiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem sektöre olan katılımcı ilgisi hem de muhtemel büyüme beklentisi bu alana ilgiyi artırdı. Bu kadar çok firmanın katılması sonrası sektör hükümetin de dikkatini çekmeye başladı. Uzun süredir yaptığımız görüşmeler sonrası hazırlanan kanun teklifi nihayet dün gece yasalaştı. Şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olması sistemin risk içermediği anlamına gelmiyordu. Bu nedenle böyle bir kanun ortaya konulması hem sistemi güvence altına aldı hem de mağduriyet yaşanma riskini sıfıra indirdi."