EKONOMİ
Giriş Tarihi : 28-03-2021 09:49   Güncelleme : 28-03-2021 10:06

F16 simülatörleri için ihracat kapısı açıldı

Jet Uçak Sistemleri Program Müdürü Koray Uyar, F16 simülatörlerinin sadece Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi değil, dünyadaki birçok F16 kullanıcısına da satmayı planladıklarını bildirdi.

F16 simülatörleri için ihracat kapısı açıldı

HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçak bakım teknisyenleri, tarafından geliştirilen F16 uçakları için Arıza Giderme Eğitim Simülatörü  çalışmaları Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı bünyesinde yürütülüyor. Jet Uçak Sistemleri Program Müdürü Koray Uyar, tarafından yapılan açıklamada, F16 Simülatör Tedarik Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının F16 simülatörleri konusundaki en büyük yardımcısıi olarak sorumluluk üstlendiklerini aktardı.

Projenin ilk  adımında pilotların harbe hazırlık eğitimi için tam görev simülatörleri ve silah taktik eğiticileri teslim ettiklerini aktaran Uyar, bu kapsamda 6 farklı ana jet üs komutanlığında 6 tam görev simülatörü ve 20 silah taktik eğiticisi ile Hava Kuvvetlerinin dünyada eşsiz bir simülatör altyapısına sahip olamasını sağladıklarını belrtti.

Uyar, bu simülatörlerin birbirlerine bağlanmasını gerçekleştirerek dışarıya herhangi bir taktik resim vermeden, büyük ve kapsamlı tatbikatların simülasyon ortamında yapılması için altyapı hazırladıklarını ifade etti.

Projenin ikinci adımında ise uçak bakım teknisyenlerine için eğitim çözümleri geliştirdiklerini aktaran Uyar, şu ifadeleri kullandı:

"F16 uçağı Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Türkiye'nin en büyük vurucu ve savunma güçlerinden birisi. Dolayısıyla pilotlarımızın her zaman eğitimli, tecrübeli olması ve uçaklarımızın da sürekli faal halde tutuluyor olması lazım. Projenin ikinci aşamasında arıza durumunda uçaklarımızın en kısa sürede arızalarının tespit edilip faal hale getirilmesi için gerekli olan eğitim altyapısını geliştirdik.

Bu kapsamda, uçak bakım teknisyenlerimizin uçakta meydana gelen bir arızayı en kısa sürede tespit edebilmeleri ve en kısa sürede giderebilmeleri için bir eğitim cihazı sağlıyoruz. Pilotlarımız uçuşları sırasında bir arızayla karşılaştıklarında, uçağı arızanın ön bilgileriyle beraber uçak bakım teknisyenlerine teslim etmektedirler. O andan itibaren uçak bakım teknisyenlerinden en kısa sürede o durumun hangi arızadan kaynaklandığını tespit edip gidermeleri bekleniyor. Arıza Giderme Eğitim Simülatörü bu amaçla geliştirildi. Bu simülatörü HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının F16 uçaklarının arızalarıyla ilgili en önemli bilgi sahibi olan uçak bakım teknisyenleriyle beraber çalışarak geliştirdik."

Uçak üreticisine de teklif sunuldu

Koray Uyar, simülatörün geliştirilmesinin son adımında olduğunu, bu sene sonu itibarıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesinin öngörldüğünü dile getirdi.

Herhangi bir uçak üreticisine veya dış kaynağa gerek kalmadan simülatörü tamamen yerli ve milli kaynaklarla ürettiklerini belirten Uyar, "Bu simülatörü sadece Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi değil, dünyadaki birçok F16 kullanıcısına da satmayı planlıyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız devam etmekte." dedi.

Bugüne değin simülatörlerin hep pilotlara yönelik geliştirildiğini ancak bakım konseptinin de ne kadar önemli olduğunun bir gerçek olduğunu ifade eden Uyar, şöyle konuştu:

"F16 kapsamında arıza giderme eğitim simülatörünü gerçekleştirdiğimizde dünya piyasasındaki diğer bakım eğiticilerini de gözden geçirdik ve gördük ki bu derinlikte ve detayda hazırlanmış bir arıza giderme eğitim simülatörü bulunmamakta. Dolayısıyla şu an uçağın üreticisiyle temasa geçmiş durumdayız ve uçağın satıldığı ülkelere onlar kanalıyla da bu arıza giderme eğitim simülatörünün teslim edilebileceğini değerlendiriyoruz."