DÜNYA
Giriş Tarihi : 11-11-2020 13:14   Güncelleme : 11-11-2020 13:24

Belarus'ta nükleer santral arızası meydana geldi

Belaruslu bir yetkili, salı günü yaptığı açıklamada, Belarus'un ilk nükleer santralinin, Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko tarafından resmi olarak açılmasından bir gün sonra elektrik üretiminin durdurduğunu ve bazı ekipmanlarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Belarus'ta nükleer santral arızası meydana geldi

Belaruslu bir yetkili, salı günü yaptığı açıklamada, Belarus'un ilk nükleer santralinin, Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko tarafından resmi olarak açılmasından bir gün sonra elektrik üretiminin durdurduğunu ve bazı ekipmanlarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Lukashenko cumartesi günü Rusların finanse ettiği ve yapımını üstlendiği Astravyets fabrikasının açılışını yapmıştı.

Belarus Acil Durum Bakanlığı'nın nükleer ve radyasyon güvenliği departmanında danışman olan Oleg Sobolev'e göre, santral pazar günü elektrik üretimini durdurdu çünkü bazı elektrikli ekipmanları arızalandı. Sobolev AP'ye verdiği demeçte, sorunun Belarus veya komşu ülke Litvanya için bir tehdit oluşturmadığını söyledi. Litvanyalı yetkililer, nükleer güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uzun süredir tesise karşı çıkıyordu.

Santrali inşa eden Rusya devlet şirketi Rosatom, santralin tasarımının Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından onaylanan en yüksek uluslararası standartlara uygun olduğunu söyleyerek Litvanya'nın şikayetlerini reddetti.

Litvanyalı yetkililer her ihtimale karşı Belarus sınırında yaşayan vatandaşlarına radyasyondan etkilenmemeleri için iyot hapı dağıttı.