EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-04-2021 12:23   Güncelleme : 07-04-2021 12:23

2020'de Türkiye, jeotermal enerji kapasitesini en çok artıran ülke oldu

Jeotermal enerji kurulu gücünü, 2020 yılında 99 megavat ilave kapasiteyle 1613 megavata çıkartan Türkiye, bu alanda en çok kapasite artışı gerçekleştiren ülke oldu.

2020'de Türkiye, jeotermal enerji kapasitesini en çok artıran ülke oldu

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan "Yenilenebilir Kapasitesi 2021 İstatistikleri" raporundan derlenen bilgilere göre, jeotermal enerjide kurulu güç dünya çapında 2020 sonu itibarıyla 14 bin 50 megavat oldu.

Bu dönemde, en çok jeotermal enerji kapasitesine sahip ülke 2 bin 587 megavat kurulu güçle ABD oldu. ABD'yi 2 bin 231 megavat kurulu güçle Endonezya, 1928 megavat kurulu güçle Filipinler ve 1613 megavat kurulu güçle Türkiye takip etti.

Yeni tip koronavirüs  salgınının 2020 yılında ekonomilerde sebep olduğu belirsizlik ve üretim zincirindeki aksamalara karşın, jeotermal enerji alanında en çok kapasite artışının gerçekleştiği ülke 99 megavat ilave güçle Türkiye oldu.

Türkiye'nin ardından jeotermal enerjide en çok kapasite artışının gerçekleştiği ülkeler 32 megavat ilave güçle Yeni Zelanda ve ABD, 30 megavat ilave güçle İtalya oldu.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, geçen yıldan bu yana süren ve tüm sektörleri olumsuz etkileyen küresel salgına rağmen, Türkiye'nin jeotermal enerjide başarıyla ilerlediklerini belirtti.

Şentürk, geçtiğimiz yılki kapasite artışının önceki yıllarda hazırlanan detaylı ve iyi programlanmış projelerin sonucu olduğunu aktardı.

Bazı projelerin geçen yıl tamamlandığını, bazılarının ise bu yıl tamamlanacağını söyleyen Şentürk, şöyle devam ett:

"Jeotermal enerji yatırımları, doğası gereği uzun süreler alabiliyor. Bu yatırımların meyvelerini geçen yıl topladık. Elektrik sistemimize daha fazla jeotermal kapasite ilave edildi. Ancak hızımız bu yıl önceki yıllara oranla azalacak. Bunun başlıca sebebi, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması ayrıntılarının sektörün beklentilerini karşılamamasıdır. Ancak Türkiye üretim ihtiyacı sürekli artan bir ülke olduğu için jeotermalden enerji üretiminde artış eğilimi devam edecek."